duminică, 22 mai 2011

DIMENSIUNILE BIO-PSIHO-SOCIALE,CULTURALE SI SPIRITUALE

Nevoia de a respira

-In dimensiunea psiho-socio-culturala aceasta nevoie umana este influentata de urmatorii facotri:
-Emotia,Furia,Tristetea etc.

Ca aspect bio-fiziologic aceasta se manifesta in respiratia pulmonara si tisulara prezenta prin senzatia de sufocare ,zgomote respiratorii,cianoza...etc

CUM SA RESPIRATI IN MOD CORECT

Din cauza stresului cotidian sau a poluarii foarte multi dintre noi au uitat sa respire corect.Dar nu intotdeauna acestia sunt singuri factori care ne influenteaza respiratia.

Nu traim comfortabil fara electricitate sau mijloace de comunicare, nu supravietuim mult timp fara apa sau mancare, insa suntem total pierduti daca pret de cateva minute nu primim oxigen. Respiratia este un dar pe care nu intotdeauna il pretuim si cu atat mai putin stim sa-l "intretinem". A respira a devenit un automatism atat de propriu noua si atat de firesc incat, de cele mai multe ori, nici nu suntem constienti ca exista. Inspiram si expiram fara sa ne batem capul prea mult de modul in care o facem.Daca noi preferam sa ne concentram asupra activitatilor cotidiene care ne "mananca" tot timpul si atentia, organismul nostru "sta de veghe" si isi cere drepturile. N-ai observat ca atunci cand te simti ametit sau te afli intr-o incapere inchisa ai tendinta de a trage mai mult aer in plamani? Organismul tau sesizeaza lipsa de oxigen si te indeamna sa remediezi situatia printr-un suflu mai puternic, materializat fie printr-o respiratie profunda, fie prin oftat sau cascat.
Ai putea sa gandesti ca foarte multe alte lucruri au importanta atunci cand vine vorba despre sanatate si energie, in speta o alimentatie sanatoasa si miscarea fizica, insa doar respiratia este motorul care le pune in miscare. De ce? Deoarece atunci cand te simti obosita sau stresata, in mod inconstient respiri superficial (respiratia ta este scurta si mult prea rapida), lucru care influenteaza "bunul-mers" al metabolismului si perturba digestia. In plus, fara o respiratie corecta in timpul practicarii unui sport vei obosi repede, nu vei reusi sa termini programul de exercitii sau nu vei obtine rezultatele pe care le doresti.
Daca realizezi importanta unei respiratii corecte si iti vei insusi tehnica de a respira corect, vei simti pe pielea ta toate beneficiile pe care aceasta le aduce: detensionarea muschilor, relaxarea intregului corp, eliminarea stresului, o digestie mai buna si energie. Inspira adanc, pentru ca aerul sa ajunga in cavitatea abdominala, expirand pana cand o golesti complet de aer - este cel mai simplu lucru pe care il poti face pentru a-ti imbunatati modul in care respiri.
Respiram in general cu gura folosind foarte rar sau chiar deloc diafragma.Rezultatul este ca ne simtim aproape mereu obositi,lenesi si chiar cu stari depresive.




Exercitiu de respiratie:
Pentru incepatori:
Sunt 3 tipuri de respiratie de baza.

Respiratia claviculara(sau putin profunda)
Respiratie toracica(medie profunda)
Respiratie abdominala (foarte profunda)

Respiratia corecta uneste cele 3 tipuri de respiratii incepand cu o inspiratie profunda abdominala care duce respiratia in torace apoi in clavicula.


Ca sa invatam gratuat respiratia corecta pozitia corpului trebuie sa fie culcat pe spate
Inspirati  si expirati pe nas.
Respiratia cu diafragma:
-Inspiratia :cu abdomenul care se mareste si se ridica.
-Respiratia:abdomenul se contracta si scade in volum.
Se respira graduat cu abdomenul,cu toracele si apoi cu clavicula.Inspiratia va extinde pieptul si va ridica claviculele.



În momentele de iubire profundă, oamenii respiră la unison. Atunci când se urăsc, respiraţiile lor sunt cât se poate de diferite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu