Cetăţenii din cele mai bogate ţări, în fiecare an, consuma în medie 16 tone pe cap de locuitor din resursele naturale din care cele mai utilizate:minerale,combustibili fosili si biomasa.Cantitatile excesive , merge atât de departe încât in câteva ţări se depăşeasc 40 de tone per persoană.Astăzi, de exemplu, în timp ce în Canada se consumă la nivel naţional anual 25 de tone de resurse naturale in India se consumă 4.Aceasta situaţie este destinata schimbarii în următoarele decenii, în care cele mai înapoiate ţări punct de vedere economic vor urma exemplul celor industrializate, creând astfel o situaţie care nu o sa fie sostenibila.
Decuplarea deci este "parte dintr-o tranziţie către o economie verde bazată pe emisii reduse de carbon şi utilizarea eficientă a resurselor" a spus Achim Steiner, Secretarul General al ONU şi director executiv UNEP, pentru a se asigura că" amprenta ecologică a umanităţii să nu depăşească limitele a planetei. "Este nevoie de o restructurare urgentă de politici economice, incepand cu o oprire la nivelurile actuale de consum pe cap de locuitor, cel puţin în ţările bogate. În acest fel, în conformitate cu Programul de Mediu al ONU, ar putea aborda, de asemenea, naţiunilor "săraca" de a urma un model de dezvoltare cu impact minim asupra mediului.
Raportul precizează în continuare ca o soluţie pentru punerea în aplicare imediată a tuturor acestor tehnologii de reducere a consumului de energie, apa si minerale.Dar dezvoltarea de pieţe, care sa demonstreze beneficiile trecerii la o economie cu impact redus la nivel de consum de resurse."Decuplarea este un câştig sigur pe toate fronturile: impactul economic, social şi de mediu", Steiner continuă:"Oamenii cred că daunele aduse mediului este preţul pe care îl plătesc pentru beneficiile economice. Cu toate acestea, nu putem continua sa se comporte ca şi cum acest compromis este indispensabil. "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu