duminică, 22 mai 2011

DIMENSIUNILE BIO-PSIHO-SOCIALE,CULTURALE SI SPIRITUALE

Nevoia omului de a se hrani si de a bea

Painea este temelia vietii



Pentru a se mentine sanatoasa,fiinta umana are nevoie de o cantitate adecvata de alimente nutritive indispensabile vietii.

Factorii biologici care influenteaza aportul necesar de cantitate si natura alimentelor sunt :
-varsta si dezvoltarea -nevoile alimentare sunt variabile in functie de perioada de crestere si dezvoltare :copil,adolescent ,adult.
-activitati fizice-cu cat activitatea musculara este mai mare cu atat creste metabolismul si implicit apotrul alimentar.
-orarul si repartizarea meselor-un program regulat al meselor este recomandat tuturor.intervalul intre mese este in functie de varsta.
Factorii psihologici:
emotiile-griji sau bucurie
anxietatea
Factorii sociologici:
climatul
statutul socio-economic
religia
cultura
O alimentatie adecvata trebuie sa contina toti factorii necesari mentinerii vietii si asigurariituturor functiilor organismului in conditii normale:glucide,proteine,lipide,vitamine,apa,saruri minerale.

Cand aceasta nevoie nu este satisfacuta ,survin urmatoarele probleme:
-Alimentatia inadecvata prin deficit-anorexie(lipsa poftei de mancare),disfagie(greutate la inghitire),tegumente uscate,pierderea elasticitatii,acnee,dermatita,dificultate in digestia si absorbtia alimentelor ,greata,varsaturi,regurgitatii,aerofagie,pirozis.
Deprinderile in a prepara alimentele este o alta cauza care da probleme prin greseli in prepararea alimentelor,greseli in alegerea alimentelor,orar neregulat,schimbarea conditiilor de mediu.
Hidratarea inadecvata -duce la -scaderea in greutate,slabiciune,tegumente uscate,urini concentrate.

Cuvinte ale scriitorului englez Jonathan Swift (care a scris si “Calatoriile lui gulliver”) prin care vrea sa sublinieze ca o persoana trebuie mai intai sa-si asigure hrana de zi cu zi si apoi sa se gandeasca la problemele de ordin spiritual.

Piramida alimentara este simbolul sanatatii si alimentarea echilibrata:
Este formata din 4 sectii cu diverse grupuri alimentare.
Fiecare grup trebuie sa fie inclus in dieta noastra chiar daca in cantitati diferite.
La baza piramidei sunt alimentele care ar trebui consumate zilnic.Paine,paste fainoase,fructe si verdeturi.
In varful piramidei gasim alimente care ar fi bine sa le consumam in cantitate mai limitata:dulciurile si grasimile.
Alimentele de la baza piramidei nu trebuie sa ne lipseasca niciodata pentru ca sunt fundamentale pentru hrana zilnica a corpului:pe masura ce urcam spre varful piramidei este necesar sa limitam graduat alimentele respective pana cand ajungem in varful piramidei unde gasim grasimi ,condimente si dulciuri care trebuiesc restranse mai ales in cantitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu