marți, 31 mai 2011

ingrijorarea

Ce este" ingrijorarea"?In ciuda  faptului ca multi oameni prezinta astfel de manifestari ,profesionistii in materie ,psihologii si psihiatri,vorbesc prea putin despre starile de ingrijorare .De fapt pana in ultimii ani "ingrijorarea"nu s-a bucurat de nici o consideratie.


Desi specialistii nu ne-au oferit inca o definitie unanim acceptata ,acest lucru nu trebuie sa ne descurajeze in incercarea de a descrie ce anume este "ingrijorarea"si de a stabili cateva caracteristici ale ei.
In primul rand o persoana care prezinta semne de ingrijorare nu se poate concentra.Atentia este mereu distrasa de gandurile legate de problema care o framanta,dar nu orice ganduri ...ci cele legate de tot felul de premonitii negative pe care nu si le poate alunga din minte.Pe masura ce trece timpul aceste ganduri uneori se pot incadra la categoria "catastrofice".


Imposibilitatea mentinerii controlului asupra gandurilor negative si tendinta de a considera ca totul va fi din ce in ce mai rau ,constituie doua caracteristici importante ale ingrijorarii.
Ideea ca,in timpul cat suntem cuprinside ingrijorare ,gandurile nu pot fi contolate ,razbate in vorbirea curenta.Adesea auzim asemenea cuvinte:"Asa m-am nascut:ma ingrijoreaza orice".Este implicata presupunerea ca aceasta stare nu poate fi modificata.Este desigur,adevarat ca unii oameni par sa manifeste o ingrijorare mai mare decat altii,dar nu este adevarat ca esti nascut sa te ingrijoreze orice si ca asa vei ramane toata viata.


Nu cred ca vom putea sa "vindecam" sau sa "tratam" ingrijorarea ,intrucat ar fi ceva lipsit de sens.Dar poate ca prezenta ei in unele cazuri poate prezenta avantaje reale.



It is not the end of the world when one door closes.
For there are always infinite other possibilities and everything happens for a reason

 Nu este sfârşitul lumii atunci când o uşă se închide.
Pentru că sunt mereu alte posibilitati infinite si totul se intampla pentru un motiv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu