vineri, 20 mai 2011

nurse-calatorie prin suflet si constiinta 2

Nursingul ,ca parte integranta a sistemului de asistenta sociala,cuprinde ocrotirea sanatatii,prevenirea bolilor si ingrijirea bolnavilor fizic,psihic(mental),ca si a celor infirmi (cu dizabilitati)de toate varstele,in toate formele de asistenta sociala si asezari comunitare.

Asistentii medicali sunt interesati de reactiile individuale ,familiare si de grup in fata bolii si trebuie sa raspunda problemelor reale sau potentiale de sanatate ale indivizilor sau comunitatii.

Aceste reactii umane reclama o sfera mai larga de interventii,de la restabilirea sanatatii pana la o faza individuala a bolii,la dezvoltarea de politici pentru ocrotirea sanatatii populatiei pe termen mai lung.

Pentru a intelege mai bine rolul nursei facem o scurta trecere prin istoria acestei profesii:


Florence Nightingale-(12 mai 1820-13 august 1910)s-a nascut in Florenta(italia).A fost educata acasa,de tatal ei,absolvent al Universitatii Cambridge.La varsta de 16 ani era convinsa ca Dumnezeu o cheama spre a-i ajuta pe ceilalti aflati in nevoie.Asa incepe sa mearga in vizita prin spitalele din Londra si din imprejurimi.Ii placea sa citeasca mult si sa ingrijeasca pe muncitorii bolnavi de pe mosia tatalui sau.Parintii ei nu erau de acord ca ea sa munceasca in "acele"spitale insalubre,intr-o vreme cand ingrijirea bolnavilor nu era considerata a fi o indeletnicire onorabila pentru o doamna de societate.

In anii 1830 spitalele erau murdare,prost administrate,iar personalul medical(asistentele)nu erau suficient de bine pregatite,de multe ori nestiind ce trebuie facut pentru confortul unui pacient.

Florence Nightingale a realizat imbunatatiri ale sistemului de acolo,schimbarile realizate vizau o mai buna organizare si educatie profesionala,a implementat un sistem prin care apa calda era disponibila la fiecare etaj,a inventat un "lift"prin care mancarea era dusa pacientilor.

Va urma..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu