marți, 24 mai 2011

Pentru un trai sanatos

                                                           AERUL


Omul poate supravietui cateva saptamani fara hrana,cateva zile fara apa,insa numai cateva minute fara aer.Aerul este esential pentru viata.Cinci minute fara aer provoaca leziuni ireversibile la nivelul celulelor nervoase,cu consecinte grave asupra sanatatii,amenintand viata.
De ce este aerul atat de important?pentru ca el contine oxigen.Cnand inspiram aerul in plamani ,oxigenul este tranferat in globulele rosii ale sangelui care il vor duce mai departe la toate celulele organismului.La nivelul acestora ,au loc reactii chimice vitale.In urma lor ,rezulta bioxid de carbon ,pe care,tot globulele rosii il transporta la plamani,care il vor da afara din corp prin expiratie ,caci este un produs rezidual.Cu alte cuvinte aerul ne furnizeaza oxigenul datator de viata.
Zilnic prin plamanii nostrii trec 10.000 litri de aer .Aerul contine pe langa oxigen si hidrogen ,azot si din pacate uneori si elemente nocive datorita poluarii atmosferei.Insa Dumnezeu a avut grija de noi ,ne-a echipat plamanii cu mecanisme de aparare ,atata timp cat nu se depasesc anumite  limite.


Cel mai bun aer se afla in zona zonelor verzi ,a padurilor,langa mari si oceane.De aceea ne simtim atat de bine la munte,la mare sau in parc.Acest aer contine din abundenta oxigen si ioni negativi.
Lipsa aerului curat afecteaza celulele nervoase ,centrii ratiunii,ai judecatii si ai emotiilor.
Din acest motiv ,un aer viciat slabeste eficacitatea mintii noastre.Cei care lucreaza mult cu mintea si elevii ,studentii sa aiba grija in mod deosebit sa dea plamanilor continuu un aer cat mai bun cu putinta.


Dusmanul modern cel mai aprig al aerului din incaperi este fumul de tutun.Este periculos atat fumatul activ cat si contaminarea celor nefumatori din jurul nostru.


In ce priveste locuintele noastre si incaperile in care stam pe parcursul zilei,este bine sa ne deprindem sa le aerisim pe parcursul zilei cat mai mult,practic geamurile ar trebui sa stea cat mai mult deschise ,cu exceptia anotimpului rece,cand de asemenea trebuie sa aerisim bine.Pentru un somn odihnitor sa aerisim bine si asternutul de pat dimineata.






Sanatatea este ca banii,niciodata nu vom avea adevarata idee de valoarea sa pana cand o vom pierde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu